Historie verslagen

DE EERSTE DINSDAG VAN SEPTEMBER.

Binnenkort is het weer zover , de derde dinsdag van september. Dan horen we weer hoeveel koopkracht we gaan inleveren in het volgende jaar. En ze verpakken het zo mooi , een procentje van dit meer maar dan gaat elders een lastenverlichtingtje ontstaan, maar hoe het allemaal precies uit pakt, ze weten het niet. Het is een niet te doorgronden spelletje, zo lijkt het.
In dat opzicht heeft het wel iets weg van onze mooie  denksport. Wie kan elke situatie doorgronden en wie ziet in een stand de beste voortzetting ?
Zo ook deze 1e dinsdag van september, de gebruikelijke start van het nieuwe seizoen.
Je hebt je weer door dagen van 36-37 graden heen geworsteld zonder een spatje regen, en met een zon die ’s avonds maar niet onder wilde gaan. Liters water slurp je weg voordat je aan het eind van de dag een verfrissende douchebeurt hebt ondergaan. En dan kan je eindelijke die fles rosé opentrekken die je de hele dag al had zien staan in je overvolle koelkast die verder gevuld was met zomerfruit  en frisse salades.
Maar uiteindelijk gaat de zomer weer op zijn retour en dan moet er weer gedamd worden.
Hoewel nog niet iedereen de weg had kunnen vinden naar het Parkgebouw , werden er toch 3 partijen gespeeld.

Klaas Veijer tegen Jan de Leeuw. Een partij die kenmerkte door fouten wederzijds. Eerst was het Jan de Leeuw die toesloeg na een fout van Veijer en een schijf won. Maar later werden de rollen omgedraaid en kan Veijer profiteren van een fout van de Leeuw. Een combinatie naar dam was het gevolg. Ook de Leeuw haalde nog dam en ondanks een overwicht voor Veijer werd er remise overeen gekomen.
Bert Slot nam het op tegen Gert Jan Klein Legtenberg. En Slot kwam door een werkelijke prachtige combinatie op dam. Maar de dam moest later toch weer worden ingeleverd en toen alle kruitdampen waren opgetrokken hadden beide spelers evenveel schijven. Maar Slot bleef erg goed spelen en de winst was heel dicht bij, maar Klein Legtenberg , die zich al verzoend had met een nederlaag , kon op het allerlaatste moment nog ontsnappen en een onverwachte remise was een feit.
Evert Averesch maakte het Rein Langkamp lange tijd lastig maar kon een nederlaag niet voorkomen, dus is Langkamp de eerste koploper van het nog prille seizoen.
VERASSING IN DE 2E RONDE.
Het was de verassing van de avond. Onze voorzitter kwam toch nog naar het Parkgebouw om een partij te spelen. En hoe………….
Veelvoudig clubkampioen Rein Langkamp kwam al snel op achterstand en kon die opgelopen schade maar ternauwernood repareren . Een remise als gevolg.
Henk Woolderink nam een dure maar winnende combinatie naar dam en de winst die daarna volgde is genoeg voor de koppositie.
Geert Sinnema en Gert Jan Klein Legtenberg speelden voor het oog een wat vlakke partij, maar er zaten enorm gedetailleerde kansen en bedreigingen in. Remise als terechte uitslag.
Jan de Leeuw won van Evert Averesch en dat zorgt voor een prima derde
plek in de stand.

FANTASTISCHE BEGIN NIEUWE SEIZOEN VOOR GEERT SINNEMA.

Welke plannen heeft Geert Sinnema gesmeed voor dit seizoen ?
Na de remise in de vorige ronde nam Sinnema het op tegen Rein Langkamp. En Sinnema kwam aanvankelijk een schijf achter. Maar Sinnema bleef loeren op kansen die er wellicht nog zouden komen. En zo gebeurde het ook. Langkamp was even wat nonchalant en Sinnema was er als de kippen bij en combineerde naar dam , en Langkamp kon niets anders doen dan opgeven . Hierdoor is Sinnema de nieuwe trotse koploper.
Dan de partij tussen Averesch en Woolderink. Woolderink moest ergens slaan , deed dat niet correct in eerste instantie, waarop Averesch riep “ie munn aans sloan “. En dat gebeurde met als resultaat dat Averesch 2 schijven voor stond. Hopeloos voor Woolderink , die zelfs remise aanbood ! Maar dat accepteerde Averesch niet . Uiteindelijk kon Woolderink nog een 3 om 3 nemen naar dam en dat was voldoende om de punten te delen.
Bert Slot pakte een prima zege tegen Harbers en nestelt zich daardoor in de middenmoot,
Klaas Veijer verslikte zich wel heel erg. Toen Klein Legtenberg terug kwam van een toiletbezoek had Veijer al gezet. En Veijer zei : “Ik ben er van overtuigd dat deze zet goed is “.  Helaas kwam Veijer bedrogen uit want Klein Legtenberg kan een 2 om 4 combinatie nemen en daardoor de punten. Kortom het beloofd weer een interessant seizoen te worden , zeker ook wanneer Hennie Jansen ons komt versterken .

VEEL REMISES DUS WEING VERSCHUIVING IN DE STAND.

Slechts 1 beslissing in de 4e ronde , Bert Slot strafte een fout van Klaas Veijer af . Of is afstraffen wel het juiste woord? Veijer gaf zomaar 2 houtjes weg en verloor de partij. Hierdoor klimt Slot wel naar de 4e plek op de ranglijst.
Koploper Sinnema nam het op tegen nieuwkomer Hennie Jansen, en de partij eindigde in een terechte remise.
Gert Jan Klein Legtenberg had heel wat te stellen met Evert Averesch. De stand bleef wat vlak en Klein Legtenberg kreeg vooralsnog geen vat op de stelling van Averesch. Maar je moet geduld hebben en wachten op een foutje wat misschien komt. En zo gebeurde ook. Averesch was even wat nonchalant, het foutje kwam en Klein Legtenberg profiteerde en won een schijf. Partijwinst, zou je denken, zou je willen. Om een doorbraak naar dam te forceren moest er een schijf geofferd worden en Klein Legtenberg kon niet verhinderen dat Averesch ook doorbrak naar dam , met remise als gevolg.
Henk Woolderink moest net als een week eerder opnieuw remise toestaan. Jan de Leeuw zag een prima partij  beloond worden met een punt.
Zodoende hebben we een prachtige stand die alle kanten op kan.

HENNIE JANSEN GEEFT VISITEKAART AF.

Je bent een nieuw lid van de Damclub Rijssen. Het is nog wennen. Je moet de weg nog vinden. Je weet nog maar net waar het wedstrijdmateriaal staat. En dan neem je na 2 wedstrijden gespeeld te hebben in de onderlinge gewoon de eerste plek over van Geert Sinnema.
Er gebeurde van alles deze week in het Parkgebouw, en uw verslaggever had er goed  zicht op want hij speelde geen partij.
Waar dan te beginnen ?
Ik kies toch voor de partij die Klaas Veijer speelde tegen Rein Langkamp. Het is geen geheim wanneer de “kemphanen” tegen elkaar spelen Veijer altijd in staat is om iets extra’s te brengen. En zo ook deze ronde. Geen blundertje of foutje waar Veijer op te betrappen was. En toen de stand 7 om 7 was had Veijer qua tempo duidelijk de overhand, maar het was niet voldoende om de ervaren Langkamp te kloppen. Maar de uiteindelijke remise zorgde ervoor dat  Veijer met een dikke grijns op zijn gelaat de regenachtige avond indook om naar huis te gaan.
Dan de partij tussen Hennie Jansen en Henk Woolderink. Jansen had na 20 zetten een wat gemakkelijker ogende stand dan Woolderink, maar 10 zetten later was er wel weer sprake van meer evenwicht. Het werd een lange en spannende partij waarin veel energie werd gelegd en door Jansen prachtig uitgespeeld werd naar winst.
Bert Slot kwam tegen Jan de Leeuw zomaar een houtje voor na een foutieve afruil van de Leeuw. Slot zag de 3 om 2 direct en aarzelde geen moment om dat kadootje  uit te pakken. Winst zou je denken………….maar het liep totaal anders. de Leeuw bleef knokken en won zelfs de schijf terug. En toen ging de Leeuw op jacht naar de volle winst die uiteindelijk ook nog een feit werd.
Geert Sinnema breidde allerlei zetjes in de partij tegen Evert Averech. Maar de nestor van Rijssen trapte er maar niet in en bleef lange tijd goed weerstand bieden. Tot aan de 33ste zet. Averesch maakte een fout en Sinnema combineerde via een 3 om 2 naar dam. Vervolgens was het een koud kunstje om de overwinning binnen te halen.
Al met al een mooie seizoen opening waarin de “favorieten” Langkamp en Woolderink voorlopig een behoorlijke achterstand hebben opgelopen.
ACHTERVOLGING OP KOPLOPER JANSEN INGEZET ?
Zowel Woolderink als Langkamp beleefden beiden een slechte seizoenstart . Maar in ronde 6 pakten beiden de broodnodige punten.
Woolderink kwam tegen Klein Legtenberg al snel een houtje voor na slecht  opletten van laatstgenoemde. Er werd nog wel wat tegen gesparteld maar uiteindelijk trok Woolderink de zege over de streep.
Rein Langkamp strafte achterlopen van Jan de Leeuw af, een 2 om 3 naar dam kwam er achteraan en de Leeuw leed zijn eerste nederlaag van het seizoen.
Hennie Jansen consolideerde zijn koppositie. Klaas Veijer kon lang mee, maar ging later alsnog in de fout en moest opgeven.

EVERT AVERESCH VERRAST KOPLOPER.

We weten het allemaal. En we weten het al heel lang. En gelukkig gebeurt het elk seizoen weer. Evert Averesch die voor een verrassing zorgt. En zo ook in deze competitieronde.
Averesch nam het op tegen koploper Jansen. En er ontstond een stand die Averesch wel ligt. Het duurde een geruime tijd voordat Jansen echt grip kreeg op de stelling van Averesch . En Averesch kwam zwaar onder druk te staan. Maar opgeven is een woord dat ze Averesch nooit geleerd hebben vroeger, althans dat is het vermoeden van uw verslaggever. En dat betaalde zich weer eens uit. Jansen bereikte via een 4 om 3 de damlijn, winst zou je zeggen. Maar van Averesch heb je pas gewonnen als de schijven in het doosje zitten, de klok is uitgeschakeld en al het materiaal weer veilig in de kast is opgeborgen, en Evert aan de bar zit met een koud glaasje Jagermeister . Zo ook deze keer, op het allerlaatste moment kon Evert Averesch nog ergens tussen lopen en zowaar de remise veilig stellen.
de achtervolger van koploper Jansen, Geert Sinnema nam het op tegen Klaas Veijer. Sinnmea kon profiteren van het puntverlies van de koploper. Maar verzuimde dat.  Er ontwikkelde zich gaande de partij een heel erg gesloten stelling. Al wat wit en zwart was kroop lekker tegen elkaar aan. Was dat altijd maar zo……………….
Een stand om je vingers bij af te likken, die elk moment tot uitbarsting moest komen. Het kon beide kanten op, maar het was Klaas Veijer die het eerst mocht oogsten. Toen de dampen van al het heen en weer slaan waren opgetrokken kon er geteld worden. 7 om 3 in het voordeel van Veijer, met beiden een “dubbeldekker” , om in de kretologie van Veijer te blijven. Daarna werd het 6 om 3 , maar toen had Veijer inmiddels 2 dubbeldekkers . die overmacht kwam Sinnema niet meer te boven en gaf terecht op.
De  partij tussen Woolderink en Langkamp bracht geen beslissing, een terechte remise.
Ook de partij tussen de Leeuw en Klein Legtenberg kreeg geen winnaar en dus ook remise.
Volgende week is er geen dammen i.v.m. sluiting van het Parkgebouw i.v.m. vakantie.
DE GEBALDE VUIST VAN GEERT SINNEMA.
De spanning droop er van af. Wat een prachtige partij speelden Geert Sinnema en Henk Woolderink deze ronde. Er kwam een hele mooie stand op het bord, niet klassiek , niet modern, maar een mix van alle speelstijlen die je maar bedenken kunt. Sinnema had Woolderink ook nog een tijdje in de hekstelling maar moest dat later toch weer prijsgeven. Met een 11 om 11 stand als gevolg. En dan weet je het wel wat er gebeurt. Woolderink gaat vol op de winst spelen terwijl Sinnema een remise wel  mooi vond. Sinnema bood het ook wel aan maar het aanbod werd geweigerd. De spanning liep op , Sinnema moest alle zeilen bijzetten . Woolderink kwam als eerste op dam maar kon niet verhinderen dat Sinnema ook doorbrak. Maar wel een schijf meer voor Woolderink. Sinnema dacht dat hij nog maar 1 minuut op de klok had, maar hij was door de spanning vergeten dat hij er nog gewoon een half uur bij zou krijgen. De bril ging af en belandde aan de andere kant van de speelzaal. Sinnema onder druk, al puffend en steunend. En toen opeens gebeurde het, Sinnema kon achter een schijf lopen en deze winnen, Woolderink had geen verweer en kon niets anders doen dan het remise aanbod  nu wel accepteren. Sinnema stond op en balde de vuist van zijn rechterhand intussen roepend : “yes yes “
Bert Slot won van Evert Averesch. het stond na wat afgeruil heen en weer 8 om 8 . Maar Slot zag dat de korte vleugel van Averesch onder druk gezet kon worden, en dat gebeurde ook met als gevolg dat Slot daar de doorbraak naar dam forceerde en won.
Jan de Leeuw is de nieuwe koploper na zijn overwinning tegen onze voorzitter Henk Harbers.
Hennie Jansen moest zijn eerste nederlaag incasseren. Gert Jan Klein Legtenberg kon de winst na zich toe trekken na een 4 om 2 combinatie naar veld 45.

RIJSSEN START SEIZOEN MET NEDERLAAG TEGEN BORNE.

Het is half oktober. De wind speelt alweer met de gevallen bladeren die zwaar zijn geworden door de vele regenval. In Enter barsten de bladkorven bijna uit de voegen. De kachel weer aan, en ik schreef het al eerder, die verleidelijke stampotten. Daar doe je het allemaal voor, je door zomerse temperaturen van wel 40 graden worstelen, in de wetenschap dat er ook weer een winter zal komen. Dampende stamppotten met een lekkere jus, getrokken uit het allerbeste rundvlees. Lekker de Apollo Vredestein winterbanden er weer onder, tenzij je Apollo Vredestein 4 seizoenen banden op  je vierwieler hebt liggen.
Tja en dan moet je op een vrijdagavond naar Borne om te dammen. In plaats van de vrijdagmiddagborrel met bitterballen zo groot als een golfbal dippend in Franse mosterd. Nee niks, want jij moet nog dammen.
Met redelijk goede moed kwamen er dammers uit respectievelijk Rijssen, de Grimberg , Goor en ja zelfs Enter zich melden in Borne.
En sommige dingen veranderen nooit. Arie Hanegraaf bijvoorbeeld zingt nog steeds het hoogste (nederlandstalige) lied.
Dan maar naar de wedstrijd. Geert Sinnema en Peter Bherends toonden wel heel veel respect voor elkaar. Er werd afgeruild waar het maar kon met een saaie remise als resultaat: 1-1 derhalve.
Evert Averesch nam het aan bord 1 op tegen de natuurlijk veel sterkere Henk de Lange. Averesch speelde zoals hij dat  altijd doet, onbevangen en als motto” wie zeet wa wat ter van koomp “.
En de Lange moest best wel een paar registers opentrekken om Averesch tot opgeven te dwingen: 3-1.
De gehaktbal die Averesch daarna aan de bar nuttigde zal er niet minder om gesmaakt hebben.
Hennie Jansen stond een schijf voor tegen Hans van de Zon maar kon helaas de winst net niet over de streep krijgen : 4-2
Bert Slot  haalde een prima resultaat door van Es, met een hogere rating, op remise te houden :5-3.
Maar toen Jos Moorman en Gert Jan Klein Legtenberg ook remise overeen waren gekomen werden de Rijssense kansen op succes wel kleiner en kleiner. Het stond 6-4.
En dat betekende dat Henk Woolderink moest gaan winnen van Tonnie Keyzer. Maar een blik op de stand aan bord 2 bood geen hoop. Woolderink vocht voor elke schijf en elk veld, maar een nederlaag was onafwendbaar. Einstand 8-4.
Misschien ietwat geflatteerd, we zien in ieder geval niet weggespeeld. Misschien had er iets meer ingezeten ?
Met deze gedachten reden we door een nachtelijk  Borne, een verkeersbord die ons zou aangeven waar we de A1 op konden richting Rijssen werd pas na lang rondrijden gevonden .
Thuis aangekomen richtte uw verslaggever zich op de inhoud van de koelkast. En er kwamen lekkere dingen uit. Een pittig kaasje , een goed stukje worst een fijne borrel en de nederlaag was alweer bijna vergeten.

EN ALWEER EEN NIEUWE KOPLOPER.
Je moet wel bijna angst krijgen als je de koppositie hebt dit seizoen in de onderlinge kompetitie. Wat is er toch mee aan de hand?
Is het faalangst, is het onderschatting , toeval of omdat de krachtsverschillen bijna nihil zijn??
Het is na deze speelronde Henk Woolderink die (niet voor het eerst dit seizoen) nu weer eerste staat .
Woolderink won van Klaas Veijer nadat hij een schijfwinst had behaald en dat voordeeltje liet Woolderink zich niet meer ontnemen.
Dan speelden 2 ex-koplopers tegen elkaar, Jan de Leeuw tegen Hennie Jansen. En dat was een spannende partij en een eindspel van 6 om 6 . Een oorverdovende stilte sloop de speelzaal binnen, beiden knokten voor een resultaat . En dat kwam er in de vorm van remise.
Henk Harbers en Evert Averesch deelden de punten ook na een remiseaanbod van Harbers antwoordde Averesch in het dialect met ” JOMMEAR ” . Ook remise .
Bert Slot tegen Langkamp was ook in evenwicht en u raadt het al , ook remise.
Geert Sinnema nam het voor de 2e keer dit seizoen op tegen Gert Jan Klein Legtenberg. Een mooie strategische partij, maar geen van beiden kon de winst naar zich toetrekken en dus werd het remise.
De spanning is om te snijden, Als je wint sta je zo bovenaan, een verliesbeurt en je ziet jezelf terug aan de staart van de ranglijst.

SINNEMA VERZUIMT KOPPOSITIE TE PAKKEN.

Deze ronde speelden de nummer 1 en 2, respectievelijk Woolderink en de Leeuw niet. En dat zou voor Geert Sinnema de ultieme kans zijn de koppositie in te nemen. En dat lukte dus niet. Onderschatting ? Geen vorm ? Wie het weet mag het zeggen. Feit blijft dat Henk Harbers een prima partij speelde en Geert Sinnema werd verrast met een combinatie die Harbers een schijfwinst opleverde. Sinnema accepteerde daarna als de wiede weerga het remise aanbod van Harbers. Als Sinnema gewonnen had was hij de nieuwe koploper geweest…………
Klaas Veijer had tegen Evert Averesch het heft stevig in handen. Geen moment in de problemen geweest en uiteindelijk was de 2 om afruil met doorbraak naar dam meer dan voldoende voor de winst.
Langkamp probeerde tegen Klein Legtenberg weer eens zijn beproefde tactiek uit. Beuken en rammen op de lange vleugel van de tegenstander tot het moment dat daar ergens iets te halen valt. Maar niet deze avond. Klein Legtenberg wist wat er komen ging  en ruilde net zo lang af tot het gevaar verdwenen  was en vervolgens ging Klein Legtenberg op zoek naar de winst. Het tempovoordeel was groot en leek voldoende om tot winst te komen. Maar een  onachtzaamheid van Klein Legtenberg werd gretig benut door Langkamp. Een 2 om 2 afruil was afdoende voor remise.
Dus ook na deze ronde blijft het heel erg spannend, het staat allemaal heel dicht op elkaar. Benieuwd wie er over een week bovenaan staat !
KOPLOPER WOOLDERINK LOOPT UIT OP CONCURRENTIE.
Een heerlijk avondje voor Henk Woolderink. Terwijl Woolderink zelf  won van Klaas Veijer, na een mooie maar gewaagde combinatie naar dam, zag hij de concurrenten Sinnema en de Leeuw tegen elkaar gelijk spelen.
Evert Averesch speelde een prima partij tegen Rein Langkamp. Het was lang spannend en gelijk opgaand met remise als logisch resultaat.
Gert Jan Klein Legtenberg was wat te gretig tegen Bert Slot.
Toen Klein Legtenberg zich zelf op slag had gezet met een dam, kon Slot plakken en ook op dam komen.
Daarna werden de handen geschud, het was remise.

ZWOLLE MAATJE TE GROOT VOOR RIJSSEN.
In de 2e ronde PODB speelde DC Rijssen thuis tegen de Combinatie Zwolle-Ittersum.
Vooraf wisten we dat het niet eenvoudig zou worden om een resultaat te halen gezien de hogere ratings van de Zwollenaren ten opzichte van de Rijssenaren.
Rijssen begon nog wel goed overigens. Onze man in vorm , Geert Sinnema, deed weer eens van zich spreken. Het was nog maar 20.08 uur toen Sinnema via een hele mooie slagzet zijn verbouwereerde tegenstander al tot opgeven dwong en zodoende Rijssen op een 2-0 voorsprong zette.
Jan de Leeuw had een speelstijl van stal gehaald waarmee  hij in het verleden al eens succesvol was geweest. Maar de ene partij is de andere niet, en de ver vooruit gespeelde schijf bracht de Leeuw in de problemen, en later op een schijf achterstand. Helaas ging de partij verloren : 2-2

Evert Averesch trapte in de openingsfase in de hielslag en dat kostte een schijf. Averesch speelde dapper door maar een nederlaag was niet te voorkomen: 2-4.
De snipverkouden Hennie Jansen kon het tij ook niet keren en verloor:2-6
Rein Langkamp werd uit zijn evenwicht gebracht door het lange , lange nadenken van zijn tegenstander. Zo erg zelfs dat Langkamp hevig aan het blunderen sloeg en verloor: 2-8
Henk Woolderink speelde een hele beste partij aan bord 1, met een verdienstelijke remise als resultaat, einduitslag derhalve 3-9

JAN DE LEEUW WEER KOPLOPER.

Waar we vorige week nog konden lezen dat Woolderink was uitgelopen op de achtervolgers zijn de rollen na de ronde van deze week weer compleet anders.
Wat gebeurde er dan zult u zich vertwijfeld en hunkerend afvragen.
Henk Woolderink nam het op tegen Jan de Leeuw. En gedurende de partij kwam Woolderink steeds meer in de knel. Jan de Leeuw offerde een schijf om zo doorbraak naar dam te forceren. Woolderink stribbelde nog wel een tijdje tegen maar de Leeuw speelde geconcentreerd en won gedecideerd. En de overwinning had als extraatje de eerste plaats op de ranglijst.

Geert Sinnema strafte een fout van Klaas Veijer af  en won. Met een mooie gedeelde 2e plaats als gevolg. Bert Slot en Hennie Jansen speelden een spannende partij  en toen het 6 om 6 was werd er terecht tot remise besloten.
Gert Jan Klein Legtenberg won eindelijk weer eens. Vanuit de hekstelling werd er dam gehaald en dat was voldoende voor de winst.

Eerste seizoenzege Evert Averesch.

Door Rijssense PODB verplichtingen slechts 1 partij in de onderlinge competitie.
Evert Averesch won verrassend van Bert Slot.

VERLAAT VUURWERK.

We hadden het er over. Dat vreselijke vuurwerk geknal op oudejaarsavond en zelfs de dagen daarna wordt je nog bestookt door dat vreselijke ongemak. Wat een nare en trieste gewoonte die Nederland elk jaar weer overspoeld met tonnen aan achtergebleven  rotzooi op straat.  Bange dieren, niet allen huisdieren zijn totaal van slag.Talloze auto’s in de fik, het zal je eigen karretje maar zijn dat in vlammen op gaat. Gelukkig dat de politiek er mee aan de slag gaat. En hopelijk afdoende maatregelen gaat nemen tegen dit rare geweld. Waarom niet elk dorpje of stad een vuurwerkshow van 24.00 uur tot 00.15 uur. Gewoon ergens op een plein , waar jij naar toe loopt om allerlei mooie uitbarstingen van kruit creaties waar te nemen. 75 miljoen euro . Stel je voor hoeveel goede doelen we daar mee zouden kunnen voorthelpen. In Australië verklaren ze ons voor gek dat we dit doen. Vrijwillig je eigen land in brand steken…………….is te zot voor woorden. Laten we ons toch beperken tot mooie gewoontes in Nederland. En die hebben we. De 11 stedentocht maar dat hebben we niet in onze eigen handen. Maar lekkere oliebollen bijvoorbeeld wel. En Koningsdag. En onze tolerantie. En we hebben nog zoveel meer  te bieden, denk aan tulpen, klompen, stroopwafels, stamppotjes en ga zo maar door. Waar vond dat rare vuurwerkgedrag toch zijn oorsprong ?
De eerste clubavond van het nieuwe jaar dan. In eerste instantie weinig vuurwerk……………..
Maar dat was de stilte voor het vuurwerk geweld zich terstond aan zou dienen.
Klaas Veijer en Henk Harbers deelden de punten en  dat was wel een terechte uitslag. Geen van beiden kregen de overwinning in het vizier.
En kort daarna besloot Bert Slot de knuppel in het hoenderhok te gooien.
Een prachtige forcing leverde Slot schijfwinst en doorbraak naar dam op. En niet veel later kon Sinnema niets anders doen dan opgeven. Misschien een van de mooiste schijfwinsten die ik ooit gezien heb. Vraag er eens naar op de volgende clubavond. En hierdoor stijgt Slot naar de 5e positie op de ranglijst.
Evert Averesch nam het op tegen koploper Jan de Leeuw. Heel lang zag het er naar uit  dat Averesch een punt zou pakken. De Leeuw stond onder druk maar wist uiteindelijk wel te winnen en consolideerde daarmee de koppositie. Maar niet zonder slag of stoot.
Hennie Jansen combineerde zich tegen Henk Woolderink op fraaie wijze naar schijfwinst. Het leek genoeg voor de overwinning. Maar Woolderink gaf niet op en bleef stoïcijns doorspelen. Jansen streed voor de overwinning  en Woolderink wilde de schade beperkt houden. En een boeiende partij volgde daardoor. Toen alle kruit dampen(….. ) waren opgetrokken werd er remise overeen gekomen.
Door al het vuurwerkgeweld klom uw verslaggever, zonder zelf te spelen, naar plek 3 met maar 2 punten achterstand op de nummer 2.
Dan ben je een goede wedstrijdleider……………..
Zonder zelf te spelen stijgen op de ranglijst.

RIJSSEN NOG STEEDS PUNTLOOS .
OP voorhand dachten we misschien wel dat er deze ronde iets te halen zou zijn. Niets bleek minder waar. Tegenstander Eelen & Rhaan ging er met de punten vandoor.
De opstelling van Rijssen leek logisch met een afspiegeling van de stand in de onderlinge competitie, dus met Jan de Leeuw op 1.
Hennie Jansen zag al vrij snel een fout afgestraft door Attassio en Rijssen stond zomaar achter: 0-2.
Jan de Leeuw vocht als een ………maar moest  wel zijn meerdere erkennen in Podt, maar dat is geen schande gezien de rating van Podt. Tussenstand daardoor 0-4.
Niet lang daarna kwam Geert Sinnema remise overeen en daar was het eerste puntje voor Rijssen : 1-5 derhalve.
Daarna gebeurde hetzelfde in de partij van Henk Woolderink tegen Bargmann , tussenstand 2-6.
Rein Langkamp speelde tegen Bennie Hendriks. En die is zo lastig te bespelen. Daar kwam Langkamp ook achter en moest berusten in remise , 3-7 tussenstand.
Gert Jan Klein Legtenberg kwam tegen Willem Fokkert geen moment in zijn spel. Verbruikte veel tijd. Stond onder druk. Tot het moment dat zijn tegenstander achter een schijf liep en kon profiteren door een schijf te winnen. Fokkert forceerde nog wel doorbraak naar dam maar gaf uiteindelijk in 4 om 1 stand op.
Een tegenvaller voor Rijssen terwijl Eelen & Rhaan in een mooi taxibusje de thuisreis aanvaarde .
DE LEEUW ONDANKS PUNTVERLIES NOG STEEDS KOPLOPER.
Jan de Leeuw is ondanks de remise tegen Klein Legtenberg nog steeds koploper. Achtervolger Woolderink won en verkleinde daardoor wel de achterstand.
De Leeuw kreeg een kadootje aangeboden door Klein Legtenberg die zich na lang nadenken verschrikkelijk verkeek en blunderde. Waar Klein Legtenberg dacht met 1 schijf vier schijven van de Leeuw in bedwang te kunnen houden was schijfverlies het gevolg.
Maar zoals gezegd nam de Leeuw het kadootje wel in ontvangst, maar vergat het uit te pakken. Klein Legtenberg bleef lang meegaan in de partij en sleepte er nog een remise uit.
Woolderink won van Harbers, die een prima partij speelde maar in het eindspel moest Harbers toch opgeven.
Klaas Veijer en Evert Averesch deelden de punten ook.
De partij tussen Langkamp en Jansen was een spannende. Het ging gelijk op met een terechte remise als resultaat.

SPANNENDE STRIJD OM DE EERSTE PLAATS.
Jan de Leeuw is nog altijd koploper in de onderlinge competitie. Ondanks de remise tegen Rein Langkamp. Lange tijd leek Langkamp wat beter te staan , maar het was niet genoeg voor een overwinning, derhalve remise.
Henk Woolderink profiteerde wel van het puntverlies van de Leeuw.
Woolderink combineerde naar dam tegen Evert Averesch en won zodoende. Het verschil is slechts 21 punten.
Klaas Veijer  verloor van Geert Sinnema .  Sinnema zag een combinatie en kwam 2 schijven voor en dan win je.
Gert Jan Klein Legtenberg won van Henk Harbers en consolideerde de derde plaats hierdoor.
Kijkend naar de stand dan is er nog een grote groep die nog mee dingen om de eerste 3 plaatsen.

KLAAS VEIJER LAAT HET WEER EENS ZIEN .
Zo nu en dan laat hi het zien. Klaas Veijer is de naam. Vaak komen zijn verborgen damtalenten niet naar boven. En dat is jammer. En Veijer  staat daardoor te laag op de ranglijst. Maar deze ronde was het weer eens zover. De goed geconcentreerd spelende Veijer hield Rein Langkamp keurig op remise .
Geert Sinnema won van Evert Averesch en staat daardoor nu derde.
Jan de Leeuw consolideerde zijn koppositie door te winnen van Bert Slot. Het leek nog wel even spannend te worden maar de Leeuw won verdiend. Achtervolger Henk Woolderink won van Klein Legtenberg. Een partij die eigenlijk remise had moeten worden, maar Klein Legtenberg was half aan het dammen en half aan het opruimen. En ging toen opzichtig de fout in met verlies als gevolg.
Henk Harbers en Hennie Jansen kwamen remise overeen

STRIJD OM KOPPOSITIE HOUDT AAN.

Ze geven elkaar geen duimbreed toe. Jan de Leeuw en Henk Woolderink, respectievelijk en nummer 1 en van de ranglijst. Zo ook deze ronde. Waar de Leeuw een remise moest toestaan tegen Hennie Jansen, overkwam Henk Woolderink niet veel later hetzelfde, remise tegen Geert Sinnema.
En Sinnema bezet daardoor een uitstekende derde plaats. Rein Langkamp won weer eens, van Klein Legtenberg, die in de absolute slotfase zich gewonnen moest geven.
Evert Averesch en Henk Harbers zorgden voor de derde remise van de avond.

HEERLIJKE BROODJES VAN DE STERKERIJ.

Het was rond half negen, deze ronde onderlinge competitie. En daar kwam gastvrouw Jannie binnen. En niet met lege handen maar met een grote schaal overheerlijke belegde broodjes. Salami-ei-kaas-filet american- kip kerrie salade- pesto – ham en ga zo maar door. Zoveel dat de hongerige dammers het niet eens op konden.
Maar er werd ook nog wel gedamd. En er gebeurde heel wat.
Jan de Leeuw moest zijn koploper positie overdoen aan Henk Woolderink.
Die profiteerde van het feit dat Geert Sinnema Jan de Leeuw verschalkte in het eindspel. Door deze overwinning gaat Sinnema nog meedoen voor de titel.
Henk Woolderink speelde na een lange partij remise tegen Rein Langkamp, maar dat was genoeg voor Woolderink om de koppositie te pakken.
Bert Slot en Henk Harbers kwamen remise overeen en daardoor klimt Harbers een plekje op de ranglijst.
De partij tussen Klaas Veijer en Gert Jan Klein Legtenberg was erg boeiend. Veijer opende zeer sterk en had een veel betere stand. Jammer dat Veijer later de fout inging en Klein Legtenberg kon profiteren en de punten bijschrijven.
Al met al gaan  we een zeer spannende slotfase van het seizoen tegemoet.
En dat is mooi.
SEIZOEN 2021-2022
De 2e clubavond van het seizoen 2021-2022 leverde 3 speelrondes op. Hopelijk kunnen we binnenkort nog een paar leden verwelkomen op onze clubavond. Hoe hoger de opkomst hoe gezelliger het is. Heel mooi was dat we Jan de Leeuw weer konden begroeten.
Na 2 ronden is Langkamp koploper na 2 zeges. Woolderink heeft de achtervolging ingezet door Averesch te verslaan.
De kop is eraf en laten we proberen er een mooi seizoen van te maken.
Hennie Jansen op weg naar mooi seizoen ?
Het is nog steeds september, het blad zit nog aan de bomen, we zijn nog maar net begonnen aan nieuwe seizoen, maar als Hennie Jansen zo blijft spelen dan kon hij wel eens mee gaan doen om het kampioenschap.
Deze ronde werd Gert Jan Klein Legtenberg gedecideerd van het bord geveegd.
Vooralsnog is Rein Langkamp nog koploper.
Langkamp stond tegen Henk Woolderink een schijf voor , maar kon de volle buit toch niet over de streep trekken, remise derhalve.
Evert Averesch haalde de eerste punten in dit seizoen, remise tegen Jan de Leeuw.
LANGKAMP WINT TOPPER.
Rein Langkamp versloeg Hennie Jansen in een duel om de koppositie.
Jansen kwam in het middenspel een schijf achter. En zat daarnaast ook nog met een compleet opgesloten lange vleugel. Het stond muurvast, het leek de A1 bij Stroe wel ’s ochtends om 07.30 uur op een druilerige maandagochtend in de herfst.
Langkamp had aan de korte vleugel van Jansen daardoor een overwicht.
Jansen zag zicg daardoor genoodzaakt om zijn lange vleugel open te breken. Na het nodige slagwerk heen en weer stond Jansen nog steeds 1 schijf achter, maar Langkamp liet zich de overwinning niet meer ontglippen.
Jan de Leeuw won van Bert Slot die een fout afgestraft zag worden en een dam moest incasseren.
Evert Averesch gaf veel te gemakkelijk een schijf weg en daardoor ook de partij, tegenstander Klein Legtenberg profiteerde optimaal en won.
Averesch stond ruim voor, maar liet in het eindspel de zege glippen.
13-10-2021 Verslag : Hennie Jansen
Averesch kon zijn korte vleugel niet ontwikkelen zonder schijfverlies en moest iets anders zien te bedenken. Moeilijke stand , weinig zetten en door een foutje kon Jansen een combinatie naar dam nemen en winnen.
Woolderink had in het middenspel een betere stand en ging op jacht naar schijfwinst. De Leeuw moest zich met hand en tand verdedigen wat redelijk goed lukte. Tot Woolderink naar dam combineerde en daarmee de punten pakte.

21-10-2021

Bert Slot nam het op tegen koploper Rein Langkamp.
Slot had het op zijn heupen deze avond, want Langkamp kon ondanks verwoede pogingen geen zwaktes vinden in de stelling van Slot.
Maar Slot vergat zich zelf te belonen met een resultaat en ging daardoor puntloos huiswaarts. De “kenners” langs de kant waren overtuigd dat er wel een punt had ingezeten.
Henk Woolderink en Gert Jan Klein Legtenberg speelden een fraaie partij.
Woolderink won als eerste een schijf maar gek genoeg was het voordeel nihil. Klein Legtenberg hield met 1 schijf wel 3 schijven van Woolderink bezig. Klein Legtenberg offerde een schijf en kon naar dam komen.
Woolderink moest alle zeilen bijzetten om remise uit het vuur te slepen, wat lukte. Uiteindelijk wel een terechte uitslag.
Hennie Jansen won van Jan de Leeuw en nam daardoor de tweede plek op de ranglijst over van Woolderink.

JANSEN DOET GOEDE ZAKEN.

Het werd een goede avond voor Hennie Jansen. Jansen de nummer 3 op de ranglijst won van Jan de Leeuw. De in het middenspel veroverde schijf voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en Jansen greep de winst.
Koploper Langkamp moest tegen Klein Legtenberg genoegen nemen met remise. In een partij waarin in het begin de schijven in hoog tempo terug gingen naar het vertrouwde doosje. Maar vlak was het geen moment, beiden gaven elkaar geen duimbreed toe . In de 7 om 7 stand bood Langkamp remise aan en dat werd geaccepteerd.
Door deze uitslagen nam Jansen de 2e plek weer over van Woolderink, terwijl Langkamp zijn eerdere ruime voorsprong nu toch wat ziet slinken.
De verassing van de avond kwam van Evert Averesch die won van Bert Slot.
Hierdoor deed Averesch de rode lantaarn over aan zijn tegenstander.

lANGKAMP MAZZELT.
Het had niet veel gescheeld of Langkamp had puntverlies geleden tegen Averesch.
Averesch zat lange tijd bekneld in de hekstelling.
En uiteindelijk besloot hij om dan maar een schijf te offeren, zonder te zien dat hij op dat moment een vrije doorbraak naar dam had kunnen nemen .
Henk Woolderink had het lange tijd heel erg lastig tegen Bert Slot maar won uiteindelijk toch. en neemt hierdoor de 2e plek weer over van Hennie Jansen.
Klein Legtenberg won van Jansen en revancheerde zich daarmee van de eerder dit seizoen geleden nederlaag.

TWEE PARTIJEN EN TWEE VERRASSINGEN. Evert Averesch deed weer eens van zich spreken. Hennie Jansen moest alle zeilen bijzetten om tot een resultaat te komen. En dat lukte . In een gelijkwaardige 7 om 7 stand werd remise overeengekomen. Koploper Rein Langkamp moest een deel van zijn voorsprong in de onderlinge competitie inleveren. Verantwoordelijk hiervoor was Jan de Leeuw. De stand was 8 om 8 toen de Leeuw besloot om 2 schijven te offeren, om door te kunnen lopen naar dam. De behaalde dam landde op het juiste veld toen Langkamp moest slaan, er volgde een 1 om 3 met remise tot gevolg.

EINDELIJK EINDELIJK.

Eindelijk was het voor zover. Na de nodige corona perikelen hadden we weer een ronde ivoor de onderlinge competitie. En dat smaakt naar meer.
Weer te kunnen genieten van het prachtige en boeiende damspel.
Henk Woolderink nam het op tegen Evert Averesch. En waar Woolderink in het verleden nog wel eens punten morste tegen Averesch ging hij er deze keer met de volle winst vandoor. De schijfwinst behaald in het middenspel was hiervoor voldoende.
Koploper Langkamp nam het op tegen Jan de Leeuw. Lang ging het gelijk op tot een stelling van 7 om 7. Maar Langkamp stond positioneel beter en maakte daar dankbaar gebruik van en won.
Bert Slot pakte de eerste overwinning van het seizoen tegen Hennie Jansen en deed daardoor de onderste plaats op de ranglijst over aan Averesch.
Jansen, toch een ervaren speler, liep achter een schijf . En dat is link. Ook in dit geval . Slot kon door het achterlopen een 2 om 2 naar dam nemen met een overwinning als gevolg.

EEN NIEUWE KOPLOPER. EN DAAROM IS HET SPANNEND.
Henk Woolderink heeft na de laatste speelronde de koppositie overgenomen van Rein Langkamp.
Woolderink won van Hennie Jansen en door dat resultaat kon Langkamp geen puntverlies veroorloven .
En toch gebeurde dat.
Je speelt tegen onze senior Evert Averesch. En dan speel je tegen misschien wel 65 jaar dam ervaring . En Averesch blijft altijd rustig . Blijft zijn eigen spel spelen. En als je dan net niet genoeg scherpte hebt loop je zomaar tegen heel duur puntverlies op.

TOPPER ONBESLIST.
Het duel van Woolderink tegen Langkamp werd een boeiende partij.

De nummers 1 en 2 van de ranglijst wilden beiden winnen en er werd geknokt tot het bittere einde voor de overwinning.
Die kwam er uiteindelijk niet en beiden moesten met remise genoegen nemen.

Hennie Jansen won van Bert Slot en kruipt daardoor langzaam richting plek 3 in de stand.

Jan de Leeuw en Gert Jan Klein Legtenberg deelden de punten ook na toch wel een heel mooi eindspel.

En alweer een nieuwe koploper.

Het is en blijft een wisseling van de wacht. Bedoeld wordt wie de eerste plek op de ranglijst heeft. Was het vorige week Woolderink nog, na de laatste speelronde heeft Langkamp de koppositie weer terug .
Maar voor hoelang ? Dat blijft een interessant vraagstuk.
Woolderink Leek wel een overwicht te hebben op de lange vleugel van Klein Legtenberg, die zich echter positioneel hier mooi uitspeelde. Kwam nog een schijf voor na een offer (was het dat) van Woolderink. Maar ondanks dat werd er toch remise overgekomen. Eerder die avond had Langkamp al gewonnen van Hennie Jansen die een blunder afgestraft zag worden.
Maar de verrassing van de avond kwam toch wel van Evert Averesch .
Averech combineerde zich naar dam en liet de overwinning zich niet meer ontglippen.

HET BLIJFT MAAR DOORGAAN – OPNIEUW EEN ANDERE KOPLOPER.

Het is al zo vaak geschreven hier . Als je de koppositie inneemt sta je een week later weer tweede . Is het de enorme druk die het koploperschap op de schouder van de koploper legt ? Ja je moet sterk in je schoenen staan. Je wordt op straat herkend, fans vragen om je handtekening en dragen uitbundige shirts met jou naam erop. Probeer dan maar eens om met beide voeten op de grond te blijven staan.
Jan de Leeuw pakte het tegen Langkamp tactisch goed aan . Niet te gecompliceerd doen , geconcentreerd blijven met een verdiende remise als resultaat.
Henk Woolderink won van Hennie Jansen die in het eindspel – opnieuw – blunderde.

Woolderink doet goede zaken.

Het was een prima avond voor koploper Woolderink, de dag dat het voorjaar zijn intrede deed. Woolderink zelf won van Jan de Leeuw. Na eerst een schijfwinst te hebben gehaald volgde er later een combinatie naar dam en dus winst.
Klein Legtenberg begon zwak en ongeconcentreerd aan de partij tegen Langkamp. Nadat Klein Legtenberg zijn mobiel minuten lang had geïnspecteerd op misschien wel een appje of zoiets. tOEN VOLGDE 15-20 EN lANGKAMP KON SIMPEL NAAR DAM COMBINEREN MET WELLISWAAR EEN SCHIJF ACHTER. En toen beging Klein Legtenberg een volgende fout. In plaats van 7-12 werd er 14-19 gespeeld. Gevolg was dat het terugwinnen van de dam nu 2 schijven kostte in plaats van 1. Een kansloze missie en Klein Legtenberg wilde eigenlijk opgeven, ware het niet dat Langkamp links en rechts ook wat minder secuur werd. Dat voelde Klein Legtenberg perfect aan en ging er toch eens goed voor zitten. Met hangen en wurgen werd het toch nog een onverwachte remise.
Hennie Jansen tegen Averesch leek wel op de comedy capers. Er werd in een vermakelijke partij fout op fout gestapeld , waar Jansen uiteindelijk een groot overwicht had, maar het heel land duurde voordat Averesch definitief was geklopt.

DE BESLISSING ?
Rein Langkamp leed de eerste nederlaag van dit corona seizoen. Maar wel uitgerekend tegen concurrent Henk Woolderink. En dat heeft als gevolg dat Woolderink al een voorschot heeft genomen om clubkampioen te worden . Maar goed er zijn nog 4 wedstrijden te spelen en de schijf kan soms raar rollen…………
Maar normaal gesproken moet Woolderink in staat zijn dit te consolideren.
Hoewel Woolderink aan 1 vleugel zichtbaar wel onder druk stond en Langkamp wat in het voordeel l e e k te zijn pakte het anders uit. Woolderink kon profiteren van een foute zet van Langkamp en een drie om drie combinatie naar dam volgde. Langkamp overzag de ravage nog even die resteerde en gaf op .
Jan de Leeuw won van Evert Averesch en neemt daardoor plek 5 over in de stand van Averesch.
Hennie Jansen en Gert Jan Klein Legtenberg speelden een zeer boeiende partij, met als resultaat een verdiende remise, een resultaat waar beiden wel met konden leven.

SPANNENDE PARTIJEN.
Het werd een spannende en enerverende clubavond voor de onderlinge kompetitie.
Eerst maar eens beginnen over Hennie Jansen. Tegen koploper Henk Woolderink. Jansen had zich voorgenomen om scherp en geconcentreerd te beginnen . Maar dat voornemen werd al snel teniet gedaan toen Woolderink 2 schijven voorsprong boekte. Gedane zaak, zou je zeggen , zou je denken. Jansen bleef vechten voor een resultaat en vond met een mooie achterloper de weg naar remise .
Mooie kans voor Langkamp om wat in te lopen op Woolderink. Maar Averesch liet zich door niets van de wijs brengen, kwam wel in de problemen maar kon ook doorbreken naar dam. Het remise aanbod van Langkamp werd gretig door Averesch geaccepteerd.
Jan de Leeuw won al vrij snel een schijf tegen Klein legtenberg en speelde dat resoluut uit naar winst. De tweede achtereenvolgende winstpartij voor de Leeuw .