Historie verslagen

DE EERSTE DINSDAG VAN SEPTEMBER.

Binnenkort is het weer zover , de derde dinsdag van september. Dan horen we weer hoeveel koopkracht we gaan inleveren in het volgende jaar. En ze verpakken het zo mooi , een procentje van dit meer maar dan gaat elders een lastenverlichtingtje ontstaan, maar hoe het allemaal precies uit pakt, ze weten het niet. Het is een niet te doorgronden spelletje, zo lijkt het.
In dat opzicht heeft het wel iets weg van onze mooie  denksport. Wie kan elke situatie doorgronden en wie ziet in een stand de beste voortzetting ?
Zo ook deze 1e dinsdag van september, de gebruikelijke start van het nieuwe seizoen.
Je hebt je weer door dagen van 36-37 graden heen geworsteld zonder een spatje regen, en met een zon die ‘s avonds maar niet onder wilde gaan. Liters water slurp je weg voordat je aan het eind van de dag een verfrissende douchebeurt hebt ondergaan. En dan kan je eindelijke die fles rosé opentrekken die je de hele dag al had zien staan in je overvolle koelkast die verder gevuld was met zomerfruit  en frisse salades.
Maar uiteindelijk gaat de zomer weer op zijn retour en dan moet er weer gedamd worden.
Hoewel nog niet iedereen de weg had kunnen vinden naar het Parkgebouw , werden er toch 3 partijen gespeeld.

Klaas Veijer tegen Jan de Leeuw. Een partij die kenmerkte door fouten wederzijds. Eerst was het Jan de Leeuw die toesloeg na een fout van Veijer en een schijf won. Maar later werden de rollen omgedraaid en kan Veijer profiteren van een fout van de Leeuw. Een combinatie naar dam was het gevolg. Ook de Leeuw haalde nog dam en ondanks een overwicht voor Veijer werd er remise overeen gekomen.
Bert Slot nam het op tegen Gert Jan Klein Legtenberg. En Slot kwam door een werkelijke prachtige combinatie op dam. Maar de dam moest later toch weer worden ingeleverd en toen alle kruitdampen waren opgetrokken hadden beide spelers evenveel schijven. Maar Slot bleef erg goed spelen en de winst was heel dicht bij, maar Klein Legtenberg , die zich al verzoend had met een nederlaag , kon op het allerlaatste moment nog ontsnappen en een onverwachte remise was een feit.
Evert Averesch maakte het Rein Langkamp lange tijd lastig maar kon een nederlaag niet voorkomen, dus is Langkamp de eerste koploper van het nog prille seizoen.
VERASSING IN DE 2E RONDE.
Het was de verassing van de avond. Onze voorzitter kwam toch nog naar het Parkgebouw om een partij te spelen. En hoe………….
Veelvoudig clubkampioen Rein Langkamp kwam al snel op achterstand en kon die opgelopen schade maar ternauwernood repareren . Een remise als gevolg.
Henk Woolderink nam een dure maar winnende combinatie naar dam en de winst die daarna volgde is genoeg voor de koppositie.
Geert Sinnema en Gert Jan Klein Legtenberg speelden voor het oog een wat vlakke partij, maar er zaten enorm gedetailleerde kansen en bedreigingen in. Remise als terechte uitslag.
Jan de Leeuw won van Evert Averesch en dat zorgt voor een prima derde
plek in de stand.

FANTASTISCHE BEGIN NIEUWE SEIZOEN VOOR GEERT SINNEMA.

Welke plannen heeft Geert Sinnema gesmeed voor dit seizoen ?
Na de remise in de vorige ronde nam Sinnema het op tegen Rein Langkamp. En Sinnema kwam aanvankelijk een schijf achter. Maar Sinnema bleef loeren op kansen die er wellicht nog zouden komen. En zo gebeurde het ook. Langkamp was even wat nonchalant en Sinnema was er als de kippen bij en combineerde naar dam , en Langkamp kon niets anders doen dan opgeven . Hierdoor is Sinnema de nieuwe trotse koploper.
Dan de partij tussen Averesch en Woolderink. Woolderink moest ergens slaan , deed dat niet correct in eerste instantie, waarop Averesch riep “ie munn aans sloan “. En dat gebeurde met als resultaat dat Averesch 2 schijven voor stond. Hopeloos voor Woolderink , die zelfs remise aanbood ! Maar dat accepteerde Averesch niet . Uiteindelijk kon Woolderink nog een 3 om 3 nemen naar dam en dat was voldoende om de punten te delen.
Bert Slot pakte een prima zege tegen Harbers en nestelt zich daardoor in de middenmoot,
Klaas Veijer verslikte zich wel heel erg. Toen Klein Legtenberg terug kwam van een toiletbezoek had Veijer al gezet. En Veijer zei : “Ik ben er van overtuigd dat deze zet goed is “.  Helaas kwam Veijer bedrogen uit want Klein Legtenberg kan een 2 om 4 combinatie nemen en daardoor de punten. Kortom het beloofd weer een interessant seizoen te worden , zeker ook wanneer Hennie Jansen ons komt versterken .

VEEL REMISES DUS WEING VERSCHUIVING IN DE STAND.

Slechts 1 beslissing in de 4e ronde , Bert Slot strafte een fout van Klaas Veijer af . Of is afstraffen wel het juiste woord? Veijer gaf zomaar 2 houtjes weg en verloor de partij. Hierdoor klimt Slot wel naar de 4e plek op de ranglijst.
Koploper Sinnema nam het op tegen nieuwkomer Hennie Jansen, en de partij eindigde in een terechte remise.
Gert Jan Klein Legtenberg had heel wat te stellen met Evert Averesch. De stand bleef wat vlak en Klein Legtenberg kreeg vooralsnog geen vat op de stelling van Averesch. Maar je moet geduld hebben en wachten op een foutje wat misschien komt. En zo gebeurde ook. Averesch was even wat nonchalant, het foutje kwam en Klein Legtenberg profiteerde en won een schijf. Partijwinst, zou je denken, zou je willen. Om een doorbraak naar dam te forceren moest er een schijf geofferd worden en Klein Legtenberg kon niet verhinderen dat Averesch ook doorbrak naar dam , met remise als gevolg.
Henk Woolderink moest net als een week eerder opnieuw remise toestaan. Jan de Leeuw zag een prima partij  beloond worden met een punt.
Zodoende hebben we een prachtige stand die alle kanten op kan.

HENNIE JANSEN GEEFT VISITEKAART AF.

Je bent een nieuw lid van de Damclub Rijssen. Het is nog wennen. Je moet de weg nog vinden. Je weet nog maar net waar het wedstrijdmateriaal staat. En dan neem je na 2 wedstrijden gespeeld te hebben in de onderlinge gewoon de eerste plek over van Geert Sinnema.
Er gebeurde van alles deze week in het Parkgebouw, en uw verslaggever had er goed  zicht op want hij speelde geen partij.
Waar dan te beginnen ?
Ik kies toch voor de partij die Klaas Veijer speelde tegen Rein Langkamp. Het is geen geheim wanneer de “kemphanen” tegen elkaar spelen Veijer altijd in staat is om iets extra’s te brengen. En zo ook deze ronde. Geen blundertje of foutje waar Veijer op te betrappen was. En toen de stand 7 om 7 was had Veijer qua tempo duidelijk de overhand, maar het was niet voldoende om de ervaren Langkamp te kloppen. Maar de uiteindelijke remise zorgde ervoor dat  Veijer met een dikke grijns op zijn gelaat de regenachtige avond indook om naar huis te gaan.
Dan de partij tussen Hennie Jansen en Henk Woolderink. Jansen had na 20 zetten een wat gemakkelijker ogende stand dan Woolderink, maar 10 zetten later was er wel weer sprake van meer evenwicht. Het werd een lange en spannende partij waarin veel energie werd gelegd en door Jansen prachtig uitgespeeld werd naar winst.
Bert Slot kwam tegen Jan de Leeuw zomaar een houtje voor na een foutieve afruil van de Leeuw. Slot zag de 3 om 2 direct en aarzelde geen moment om dat kadootje  uit te pakken. Winst zou je denken………….maar het liep totaal anders. de Leeuw bleef knokken en won zelfs de schijf terug. En toen ging de Leeuw op jacht naar de volle winst die uiteindelijk ook nog een feit werd.
Geert Sinnema breidde allerlei zetjes in de partij tegen Evert Averech. Maar de nestor van Rijssen trapte er maar niet in en bleef lange tijd goed weerstand bieden. Tot aan de 33ste zet. Averesch maakte een fout en Sinnema combineerde via een 3 om 2 naar dam. Vervolgens was het een koud kunstje om de overwinning binnen te halen.
Al met al een mooie seizoen opening waarin de “favorieten” Langkamp en Woolderink voorlopig een behoorlijke achterstand hebben opgelopen.
ACHTERVOLGING OP KOPLOPER JANSEN INGEZET ?
Zowel Woolderink als Langkamp beleefden beiden een slechte seizoenstart . Maar in ronde 6 pakten beiden de broodnodige punten.
Woolderink kwam tegen Klein Legtenberg al snel een houtje voor na slecht  opletten van laatstgenoemde. Er werd nog wel wat tegen gesparteld maar uiteindelijk trok Woolderink de zege over de streep.
Rein Langkamp strafte achterlopen van Jan de Leeuw af, een 2 om 3 naar dam kwam er achteraan en de Leeuw leed zijn eerste nederlaag van het seizoen.
Hennie Jansen consolideerde zijn koppositie. Klaas Veijer kon lang mee, maar ging later alsnog in de fout en moest opgeven.