PODB

MIRACULEUZE ONTSNAPPING BERT SLOT VOORKOMT NEDERLAAG RIJSSEN TEGEN EELEN & RHAAN.
Alweer de laatste kompetitieronde in de 1e klasse Oost.  En het programma rooster bracht ons naar Eelen & Rhaan . Een tegenstander waar we doorgaans wel minimaal een punt tegen halen. Maar op voorhand heb je niets, het begint met 6 tegen 6 en een ieder 20 ronde houtjes op het bord. Eelen & Rhaan voor de lezers die het niet weten.
Het is een buurtschap tussen Hellendoorn en Ommen en er wonen 569 mensen. ( bron: Wikipedia).
En het is een sympathieke club, het zijn aardige mensen, en de wedstrijden zijn altijd gelijk opgaand . Voor aanvang van het duel had Rijssen 1 punt meer bij elkaar gesprokkeld dan Eelen & Rhaan. Dus een gelijkspel zou een mooi resultaat zijn.
De teamleider van Rijssen had , zo dacht hij, een slimmigheidje in de opstelling gewoven. Evert Averesch aan bord 1 . Wetende dat Averesch tegen de sterke Jan Podt zou moeten spelen. En een ingecalculeerde nederlaag als gevolg zou zijn. Maar toch gegokt dat Averesch onderschat zou worden. Maar dat droomscenario kwam helaas niet uit. Averesch liep tegen een combinatie aan en moest opgeven waardoor E & R resoluut op 2-0 kwam.
Maar al snel daarna deed Jan de Leeuw van zich spreken. Tegenstander Bartels maakte een fout en de Leeuw was er als de kippen ( ) bij om dat af te straffen. Een dam en een schijf voorsprong en de Leeuw kon de felicitaties in ontvangst nemen : 2-2.
Gert Jan Klein Legtenberg tegen Bennie Hendriks derhalve. Klein Legtenberg speelde zwak en liet zich de eerste 25 zetten volledig afbluffen door zijn tegenstander en stond beduidend minder. Dus voorzichtig spelen en proberen om uit die verstikkende omklemming te komen. En dat lukte. Klein Legtenberg stond een combinatie naar dam toe, in de hoop dat Hendriks het “kadootje” zou uitpakken. Want dan zou Klein Legtenberg de dam kunnen terug pakken met een schijf winst. Naderhand bleek dat Hendriks dit überhaupt niet had gezien……
klein Legtenberg herstelde zich positioneel en in om 5 om 5 stand werd remise overeen gekomen : 3-3.
Rein Langkamp trof het deze avond. Hij werd gekoppeld aan zijn favoriete tegenstander Leo Hablous. En de partij ging lang gelijk op en leek in remise te eindigen. Een Rijssense overwinning gloorde aan de donkere hemel omdat het er op leek dat Bert Slot zou gaan winnen.
Maar Langkamp liep achter 2 schijven ( zo gevaarlijk als vuurwerk uit Polen) en Hablous profiteerde . Een tempo van Hablous, het slaan van Langkamp, en daarna een 1 om 3 combinatie richting dam waren Langkamp te machtig en zo stond E & R voor met 5-3 .
En dat was een tegenvaller van jewelste voor de Rijssense formatie.
Dan maar eens kijken hoe de partij van Bert Slot tegen Willem Fokkert zich ontwikkelde. Bij het naderen van de wedstrijdtafel sloeg de schrik van uw verslaggever zich om het hart. De stand was weer gelijk, en Slot moest nog 10 zetten doen voor de tijdcontrole. Er moest wat gebeurd zijn. Slot had zich zwaar verrekend bij een combinatie. Na het eerste offer zag Slot in dat het niet tot winst zou leiden en staakte zijn poging tot winst. Maar ja , het zag er heel beroerd uit, hevige tijdnood ook nog. Dus moest Slot al zijn routine aanspreken. Gelukkig waren er 4-5 zetten die weinig tijd verbruikten omdat Slot gedwongen werd om ze te spelen.
En nadat de 50 zetten grens was gepasseerd sloeg plots het wedstrijdbeeld om. Werd de enorme spanning Fokkert teveel? Hablous wendde zich tot uw verslaggever en meldde Fokkert gaat nog de nodige fouten maken. Fokkert stond straal gewonnen. Had met 2 schijven doorbraak naar dam. En toch blunderde Fokkert en gelukkig zag Bert Slot het allemaal en trok met een prachtige eindcombinatie alsnog de winst naar zich toe en bracht tot opluchting van iedereen die voor Rijssen was de stand weer in evenwicht : 5-5. Een onverwachte wending.
Henk Woolderink tegen Jan Bargmann was de laatste partij die nog bezig was. Woolderink had inmiddels begrepen dat het 5 – 5 was. En dat soort klusjes kun je met een geruste hart aan Woolderink  overlaten. Hij bracht het verlossende punt geroutineerd over de streep en bepaalde daardoor de eindstand op 6-6.
En voor dat resultaat waren we gekomen.
Al met al een redelijk seizoen voor Rijssen, we kunnen op een redelijk seizoen terug kijken.